Mehmet Yalçınkaya. Mehmet Şefin kızı olduğunu biliyormuydunuz

renkli kişiliği, babacan tavırları ve yer yer sert kişiliği ile tanınan Mehmet Şef aslen nereli, kaç yaşında ve Mehmet Yalçınkaya’nın eşi ve kızı Sude Yalçınkaya kimdir?İşte ünlü şef hakkında merak edilenler…

Birçok ödülün sahibi olan Mehmet Yalçınkaya aslen Bolulu ve 45 yaşında. Yarışmanın sivri dilli jürilerinden biri olan Mehmet Yalçınkaya renkli kişiliği ve kendine has uslubü ile kendini sevdirdi.

Mehmet Yalçınkaya Eğitimini İstanbul Yemek Akademisi İnsan Anatomisi ve Sindirim Sistemi Bölümü’nde tamamlamdı. Amerika’da yayınlanan ünlü gurme dergisi Culinary’de Trend Chef olarak spesiyalleri ve biyografisi yayınlandı.2008 yılında katıldığı Almanya’da düzenlenen Ika Olimpiyade Der Köche A katagorisinde bronz madalya alarak dünya üçüncüsü oldu. Türkiye’de Fusion Mutfak akımını uygulayan ilk şeflerden olan Mehmet Yalçınkaya; Banquet servislerinde kişiye özel olarak hazırlanan minimalist ve butik çalışma olan servis konseptini geliştirdi.

Euroturkchefs Culinary Team takımını 2008 yılında kurarak kaptanlığını yapmıştır. Heds Grup /Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı bünyesinde 2010 yılında gastronomi workshopları gerçekleştirdi, aynı zamanda Berlin Film Festivali, Grune Woche I.T.B Turizm Fuarı dahil bir çok İnternationel organizasyonunda gala yemekleri verdi. Türkiye Aşçılar Federasyonu Turculina Team Direktörü olarak Dünya Aşçılar Olimpiyatlarında2012 yılında dünya ikincisi oldu. Bir çok başarıya imza atan Mehmet Yalçınkaya hakkında 2013 yılında Al monitör yazarı Californiya Üniversitesi Öğretim Üyesi Pınar Tremblay tarafından Inno Turkısh Cusine adlı makale yayınlanmıştır.
Mehmet Yalçınkaya’nın Sude adında bir kızı var.

MEHMET YALÇINKAYA KİMDİR?

‘Fusion Mutfak’ akımını yapmış olduğu çalışmalar sonucu Türkiye’ de ilk uygulayan isim olan Mehmet Yalçınkaya, dünya çapında başarılarını kanıtlamış bir isim.

Masterchef’in Mehmet Şef’i 1974 yılında aşçılar diyarı Bolu’da dünyaya geldi. 2004’te İstanbul Yemek Akademisinde insan anatomisi ve sindirim sistemi üzerine eğitim aldı. 2005 yılında Amerika’nın ünlü gurme dergisi “CULINARY” de Trend Chef olarak biyografisi ve spesiyalleri yayımlandı.

Türk mutfağı ile ilgili çeşitli fuar, festival ve yarışmalarda madalya, şilt ve sertifikalar kazandı.Fransa, İtalya, Katar, Almanya ve Yunanistan gibi dünyanın farklı yerlerinde ve farklı kültürlerde Gastronomi ve Mutfak Koordinatörlüğü yaptı.
Şekerpare tarifi Ramazan’da en çok araştırılan şerbetli tatlı. İftar menüsüne çok yakışan şekerpare hem kolay hem lezzetli. Şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre şekerparenin püf noktası hamurun kıvamı. Somer Şef’e göre şekerparenin en önemli özelliği kıyır kıyır olması. İşte 2022 Ramazan’a özel şekerpare tarifi…

2022 Ramazan’a özel şekerpare tarifini sizler için hazırladık. MasterChef’in jüri üyeleri Mehmet Yalçınkaya ve Somer Sivrioğlu’ndan şekerparenin püf noktalarını bir araya getirdik.

Şekerpare tarifi iftar menüsüne en çok yakışan şerbetli tatlılardan biri. İşte adım adım şekerpare tarifi ve şeflerin önerileri…

ŞEF MEHMET YALÇINKAYA’DAN ŞEKERPARENİN PÜF NOKTALARI

Şekerpare hamurunun kıvamı ve hamuru nasıl yoğurduğunuz önemli. Şeker ayarı yeterli ve kıvamında değilse şekerpare güzel olmaz.

Şekerpare için fırın ısısı çok önemli. Öncesinde ısıtılması gerekir.

Şerbet dengesi çok önemli.

SOMER ŞEF’E GÖRE ŞEKERPARENİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ

Şekerparenin en önemli özelliği kıyır kıyır olması ve ağızda dağılmasıdır.

Şekerparenin şerbetinin erimesi önemli.

ŞEKERPARE TARİFİ İÇİN MALZEMELER

3 yemek kaşığı irmik

1 adet yumurta

125 gram oda ısısında margarin

Yarım su bardağı pudra şekeri

1,5-2 su bardağına yakın un

1 paket vanilya

1 çay kaşığı kabartma tozu

Süslemek için fıstık veya fındık

Şerbeti için:

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

4-5 damla limon suyu

ADIM ADIM ŞEKERPARE TARİFİ

1. Şekerpare tarifi için önce şerbeti hazırlayın. Şekerparenin püf noktası şerbetin soğuk tatlının sıcak olmasıdır. Bu nedenle öncelikle şerbeti hazırlayarak kenarda soğumaya bırakın.

2. Sıra şekerparenin hamuruna geldi. Yumurtalardan birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın ve un haricindeki malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edip güzelce yoğurun. Buzdolabında hamuru yarım saat dinlendirin.

3. Sonrasında hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin, şekerparelerin üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün. Çatalla üzerine şekil verebilirsiniz veya ceviz, fındık da kullanabilirsiniz.

4. 180 derece ısınmış fırında pişirin. Fırından çıkınca birkaç dakika dinlendirin ve şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra eğer üzerinde bir şey yoksa Hindistan cevizi veya fıstıkla süsleyebilirsiniz. Çay yanına şekerpare tarifi hazır. Afiyet olsun…

Bilgi: Klavye yön tuşlarını kullanarak galeri resimleri arasında geçiş yapabilirsiniz.